Hankkeet

Ysit töihin

4H-järjestön Ysit töihin -projektissa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Projektin tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä.

Nuorille kesätyötä voivat tarjota yritykset, erilaiset yhteisöt, sekä yksityishenkilöt. Ysit töihin-projektissa tärkeässä roolissa työnantajien lisäksi ovat koulu, jonka kanssa yhteistyössä koulutus järjestetään.

Ysit töihin projektin tavoitteet

Hanke edistää 9. luokan päättävien nuorten talous-, työelämä- ja yrittäjyysvalmiuksia.

• Tuottamalla yhdeksäsluokkalaisten työllistämiseksi toimintakonseptin.

• Parantamalla nuorten valmiuksia saada työtä kouluttamalla, valmentamalla ja tarjoamalla henkilökohtaista tukea vuoden kestävän prosessin avulla. Tässä keskeisiä työvälineitä ovat nuorille tarjotut Ajokortti työelämään -kurssit (työelämä- ja taloustaidot) sekä yrityskurssit (yrittäjyysvalmiudet).

• Auttamalla nuorta saamaan kesätyöpaikan vähintään kahdeksi viikoksi tai työllistämällä itsensä yrittäjänä.

• Rakentamalla ja ylläpitämällä vuoropuhelua nuorten, paikkakunnan työnantajien ja peruskoulun välillä.

• Lisäämällä työnantajien valmiuksia ja parantamalla heidän motivaatiotaan työllistää 9. luokan päättäviä.

• Kehittämällä nuorten työllistämiseen liittyvää verkostomaista toimintakulttuuria.

• Vahvistamalla yhdenvertaisuutta, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta. Kohderyhmänä on koko ikäluokka.

• Lisäämällä yleistä ymmärrystä liittyen alaikäisten työllistämisen tärkeyteen.

Toteutustapa

Ysit töihin-hankkeessa nuoret oppivat yrittäjyyteen, henkilökohtaisen talouden hallintaan ja työelämätaitoihin liittyviä asioita Yrityskoulutuksen ja Ajokortti työelämään-koulutuksen kautta ja heille pyritään tarjoamaan vähintään kahden viikon pituinen työkokemus, sekä mahdollisuus perustaa oma 4H-yritys.

4H-yhdistys kokoaa yhdessä nuorten kanssa yhteen mahdolliset työnantajat ja viestivät hankkeesta. 4H-yhdistys kouluttaa ja valmentaa nuoret, sekä tukevat työnantajia nuorten rekrytoinnissa.
Yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt palkkaavat nuoren kesätöihin vähintään kahden viikon ajaksi.

Nuorten palkkauksessa hyödynnetään erilaisia malleja kuten Tutustu työelämään ja tienaa-harjoitteluohjelmaa ja TES:n mukaista palkkausta.

Projektihenkilöstö ja 4H-yhdistykset seuraavat ja tilastoivat yhdeksäsluokkalaisten sijoittumista kesätyöhön ja kokoavat palautetta sekä nuorten että työnantajien kokemuksista.